Studia na kierunku analityka i bezpieczeństwo zdrowotne żywności to studia podyplomowe, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1 rok.
Studia na kierunku analityka i bezpieczeństwo zdrowotne żywności - studia podyplomowe | |
---|---|
Rok akademicki | 2023/2024 |
Forma studiów | zjazdy |
Poziom studiów | studia podyplomowe |
Uczelnie
Studia na kierunku analityka i bezpieczeństwo zdrowotne żywności - studia podyplomowe możesz podjąć na | analityka i bezpieczeństwo zdrowotne żywności - studia podyplomowe - uczelnie >
Kierunek przeznaczony jest dla wszystkich zainteresowanych analityką i bezpieczeństwem żywności, a w szczególności absolwentów kierunków przyrodniczych, rolniczych i biologicznych. Studia będą także odpowiednie dla osób pracujących w przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem produktów rolno-spożywczych. Ze względu na tematykę kierunku zainteresowani treściami przekazywanymi podczas zajęć mogą być również absolwenci kierunków technicznych, takich jak np. biotechnologia czy technologia żywności i żywienia człowieka.
Kandydaci planujący rekrutację na kierunek analityka i bezpieczeństwo zdrowotne żywności przeważnie muszą się legitymować tytułem magistra, inżyniera lub licencjata. Zwykle nie jest wymagane ukończenie konkretnej specjalizacji ani posiadanie doświadczenie, jednak przydatna może być wiedza związana z tematyką kierunku np. przyrodnicza czy rolnicza. O akceptacji kandydata może decydować kolejność zgłoszeń Warto wcześniej sprawdzić terminy rekrutacji, gdyż w grupach może obowiązywać limit miejsc. Studia mogą się wiązać z dodatkowymi opłatami. Należy także pamiętać, że w przypadku zbyt małej ilości chętnych kierunek może nie zostać otworzony.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Zajęcia na kierunku analityka i bezpieczeństwo zdrowotne żywności realizowane są w trybie niestacjonarnym. W wyjątkowych sytuacji część zajęć może odbywać się online za pomocą narzędzi do nauki zdalnej i platform przeznaczonych do e-learningu. Wiedzę teoretyczną studenci zdobywają podczas wykładów prowadzonych przeważnie przez wykwalifikowaną kadrę uczelni. W programie przewidziane są także często laboratoria, podczas których słuchacze będą mogli poszerzyć swoje umiejętności praktyczne.
Studia na kierunku analityka i bezpieczeństwo zdrowotne żywności możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Zadaniem studiów na kierunku analityka i bezpieczeństwo zdrowotne żywności jest pomoc studentom w zdobyciu i uaktualnieniu wiedzy z zakresu analizy i bezpieczeństwa żywności. Studenci poznają nowoczesne metody analityczne stosowane w badaniach oraz uczą się je stosować w praktyce. Przyszli pracownicy m.in. przedsiębiorstw rolno-spożywczych mogą przygotować się do pracy na stanowiskach analitycznych poprzez trening technik pomiarowych i umiejętności diagnostycznych w badaniu żywności. Mogą także dowiedzieć się, jak przekazywać wiedzę związaną z wynikami badań społeczeństwu.
Studia na kierunku analityka i bezpieczeństwo zdrowotne żywności trwają przeważnie 1 rok (studia podyplomowe).
Absolwenci kierunku analityka i bezpieczeństwo zdrowotne żywności przygotowani są do pracy w różnych miejscach związanych z żywnością. Mogą szukać zatrudnienia m.in. w laboratoriach biologicznych czy chemicznych przy zakładach przetwórczych, a także prowadzić działalność naukową w ośrodkach badawczych w sektorze rolno-spożywczym. Inną możliwością jest praca w instytucjach państwowych np. stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Absolwenci mogą także spróbować swoich sił na stanowiskach związanych z informowaniem ludzi o sprawach związanych z bezpieczeństwem żywności. Zdobyte umiejętności mogą również przyczynić się do awansu na wyższe stanowiska w dotychczasowym miejscu zatrudnienia.
Możliwości zatrudnienia po ukończeniu kierunku analityka i bezpieczeństwo zdrowotne żywności to m.in.: