Technologia żywności i żywienie człowieka
Rzeszów
POKAŻ
Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka
Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka
Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka
Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) lub od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra lub magistra inżyniera).
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka | |
---|---|
Rok akademicki | 2023/2024 |
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia I i II stopnia |
Czas trwania | od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia), od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia) |
Uczelnie
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka możesz podjąć na 12 uczelniach publicznych w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | technologia żywności i żywienie człowieka - uczelnie >
Specjalności
Współczesne studia technologii żywności i żywienia człowieka charakteryzują się tym, że bardzo często studenci tego kierunku otrzymują wybór specjalności i ścieżek kształcenia.
Popularne specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka: bioinżynieria i bioprocesy, biotechnologia żywności, inżynieria i analiza żywności, inżynieria żywności, jakość i bezpieczeństwo żywności, surowce i produkty żywnościowe, technologia mięsa, technologia mleczarska, żywienie człowieka.
Wymagania
W procesie rekrutacji na studia 2024/2025 na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: chemia, biologia, fizyka, fizyka i astronomia, matematyka, język obcy, język polski.
*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).
Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka:
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Program studiów i przedmioty
Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka: matematyka i statystyka, ekonomia, obliczenia chemiczne, fizyka, grafika inżynierska.
Czego nauczysz się w ramach studiów na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka? Studia kształcą w zakresu matematyki, biologii oraz fizyki. Dowiesz się jak funkcjonują organizmów żywych na różnych poziomach złożoności. Co więcej, nie będą Ci obce właściwości surowców, półproduktów i produktów roślinnych i zwierzęcych.
Będziesz w stanie przeprowadzić procesy stosowane w produkcji oraz przechowywaniu żywności. Ponadto, zdobędziesz wiedzę ekonomiczną oraz prawną, co pozwoli Ci na sprawne poruszanie się w świecie biznesu w zakresie produkcji żywności. Dotyczy to także urządzeń oraz maszyn stosowanych w tej branży. Jednym zdaniem – staniesz się specjalistą do spraw żywności!
Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
Żywienie człowieka to jeden z najczęściej poruszanych tematów w zakresie ochrony zdrowia, a procesy przetwarzania żywności to rynek, który nieustannie się rozwija, co oznacza wzrost zapotrzebowania na specjalistów w tej dziedzinie.
Właśnie Ty możesz być odpowiedzialny za jakość produktów spożywczych lub stać się ekspertem do spraw zagadnień prawnych żywności.
Jeżeli zatem chcesz przełożyć swoje zainteresowania o odżywianiu człowieka to Technologia żywności i żywienie człowieka może być świetnym kierunkiem dla Ciebie!
3. Gdzie studiować Technologię żywności i żywienie człowieka
Popularne uczelnie na których można studiować kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka:
Praca po studiach
Gdzie znajdziesz zatrudnienie jako absolwent Technologii żywności i żywienia człowieka? Po ukończeniu studiów będziesz mógł pracować w przedsiębiorstwach różnych branż przemysłu spożywczego, instytutach naukowych i badawczo-rozwojowych, laboratoriach i instytucjach kontrolnych.
Praca będzie czekać na Ciebie także w jednostkach zajmujących się dystrybucją żywności czy w firmach doradczych i audytujących. Jak widzisz możliwości jest dużo, więc nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem ciekawej pracy w zawodzie. Jeżeli zatem jesteś osobą sumienną i chciałbyś pracować w branży spożywczej to Technologia żywności i żywienie człowieka może być świetnym kierunkiem dla Ciebie!
Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Technologia żywności i żywienie człowieka studia niestacjonarne
Technologia żywności i żywienie człowieka studia stacjonarne
Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Miasta, które oferują studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka