Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
15.11.2024
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra inżyniera).
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka w URK KRAKÓW | |
---|---|
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia I i II stopnia |
Czas trwania | 3,5 roku (studia I stopnia), 1,5 roku (studia II stopnia) |
Ważne terminy | Harmonogram rekrutacji > |
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym lub niestacjonarnym. Specyfika studiów zależy od wyboru specjalności / ścieżki kształcenia. Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej
Progi punktowe na kierunek technologia żywności i żywienie człowieka - Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Kandydaci na Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie ubiegający się o przyjęcie na studia stacjonarne 2023/2024 na kierunek technologia żywności i żywienie człowieka musieli uzyskać co najmniej 28.44 pkt., ponieważ tyle wynosił minimalny próg punktowy.
Sprawdź progi na Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Technologia żywności i żywienie człowieka główne przedmioty:
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie to szkoła wyższa mogąca pochwalić się prowadzeniem innowacyjnych badań w wielu dziedzinach, wpisujących się w interdyscyplinarne kierunki badań naukowych. A jakie kierunki kształcenia czekają na kandydatów? Na przykład Technologia żywności i żywienie człowieka, prowadzone na studiach pierwszego i drugiego stopnia.
Założeniem nauki jest wykształcenie specjalistów w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności. Studenci uczą się organizować produkcję, włącznie z doborem maszyn i urządzeń, a także przeprowadzać kalkulację ekonomiczną, jak również uczą się zasad funkcjonowania rynku i zasad marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka.
Program nauczania składa się z takich przedmiotów jak: matematyka i statystyka, chemia żywności, analiza i ocena jakości żywności, inżynieria procesowa, ogólna technologia żywności, podstawy żywienia człowieka, chemiczna analiza instrumentalna, biologiczne podstawy produkcji roślinnej, opracowanie nowych artykułów żywnościowych. A co po studiach? Absolwenci Technologii żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie znajdą zatrudnienie w zakładach przemysłu spożywczego, zakładach żywienia zbiorowego, stacjach sanitarno- epidemiologicznych, laboratoriach.
Wybraliśmy kierunek studiów- Technologię żywności i żywienie człowieka. Ale gdzie zdobywać wykształcenie? Jeśli planujemy studiować w Krakowie, to warto wiedzieć: Jakie ma Uniwersytet Rolniczy w Krakowie opinie? Daria, studentka Technologii żywności i żywienia człowieka mówi:
„Pomimo postępu technologicznego, szerokiego dostępu do wiedzy, i tak niewielka rzesza ludzi zwraca uwagę na tematykę żywności i czynniki, które są z nią związane. Czy uda mi się to zmienić, prowadząc już życie zawodowe? Kto wie? Na początku muszę jak najlepiej zgłębić tę dziedzinę. Dlatego podjęłam studia na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.”
Studia na kierunku technologia żywności i żywienia prowadzone są przez Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego zlokalizowany przy ul. Balickiej 122 w Krakowie.
Kontakt:
tel. 12 662 47 48
STUDIA W KRAKOWIE - ważne informacje
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA CZŁOWIEKA - ważne informacje
Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie może znaleźć zatrudnienie w:
STUDIA I STOPNIA
W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
biologia, chemia, fizyka i astronomia, matematyka, język obcy nowożytny, język łaciński i kultura antyczna
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
STUDIA II STOPNIA
Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie.
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni:
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
# MUSISZ TO WIEDZIEĆ |
Jakie studia inżynierskie wybrać
Studia na kierunku Technologia żywności i żywienia człowieka - wszystko co musisz wiedzieć
Studia inżynierskie w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie kierunki