Dietetyka zajmuje się obecnie nie tylko pomocą osobom, które zmagają się z nadwagą lub niedowagą. To przede wszystkim cały szereg działań, które mają na celu poprawę jakości spożywanych potraw oraz profilaktykę w kwestii chorób związanych z nieprawidłowym żywieniem i stylem życia.
Studiując dietetykę, zapoznasz się więc nie tylko z różnymi odmianami dietetyki klinicznej (od diagnostyki przez leczenie), lecz zdobędziesz też szeroką wiedzę z zakresu anatomii człowieka, patomorfologii czy zasad zdrowego odżywiania. Zdobędziesz kwalifikacje, które uczynią z Ciebie profesjonalistę z dziedziny dietetyki oraz osobę, która budzi powszechne zaufanie swoich pacjentów.
Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku dietetyka możemy podzielić na:
1. Poziom studiów:
2. Forma:
Zdobywana wiedza i umiejętności
Studiując dietetykę, zapoznasz się z podstawami żywienia człowieka zdrowego oraz chorego, profilaktyką i leczeniem chorób żywieniowo-zależnych, a także poradnictwem medycznym. Zdobędziesz specjalistyczną wiedzę z zakresu mikro- i makroelementów, składów chemicznych i wszelkiego rodzaju składników pokarmowych.
Nauczysz się, w jaki sposób najlepiej kontrolować jakość produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analyzes Critical Control Points – HACCP). Eksperci z dziedziny dietetyki, którzy będą prowadzić Twoje zajęcia, zaznajomią Cię także z zasadami organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów, jak również ze sposobami prowadzenia edukacji żywieniowej.