Browarnictwo i słodownictwo to kierunek dość nietypowy, jednak ciągle zdobywający zainteresowanie świeżo upieczonych maturzystów. Jeżeli i ty rozważasz podjęcie studiów w tym obszarze, powinieneś być przygotowany na naukę przedmiotów przyrodniczych, które stanowią podstawę do zrozumienia wszelkich procesów fermentacyjnych, dzięki którym możemy mówić o piwowarstwie i słodownictwie.
Studenci zyskują okazję do uczestnictwa w wielu ciekawych zajęciach praktycznych oraz szkolą się pod okiem wykwalifikowanych wykładowców oraz praktyków, czynnie działających w branży.
1. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb:
Studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo są adresowane zarówno do osób, które dopiero rozpoczną swoją przygodę z tym kierunkiem, jak i absolwentów chętnych do kontynuowania nauki. Studia pierwszego stopnia trwają trzy i pół roku, a kończą się wraz z uzyskaniem dyplomu z tytułem inżyniera. Studia drugiego stopnia będą trwały półtora roku, a absolwenci uzyskają tytuł magistra.
Browarnictwo i słodownictwo w Krakowie możesz realizować w trybie stacjonarnym. Oznacza to, że twoja nauka będzie odbywała się od poniedziałku do piątku w tygodniu roboczym, co zapewni ci regularność przyswajanych kompetencji.
2. Zdobywana wiedza i umiejętności
Jeżeli wybierzesz studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo w Krakowie, będziesz uczył się takich dziedzin, jak między innymi chemia, biologia, fizyka oraz matematyka, co stanie się podstawą do kształtowania bardziej specjalistycznych kompetencji. Studenci nauczą się analizy i oceny jakości stosowanych surowców, poznają specjalistyczny sprzęt wykorzystywany w browarnictwie, a ponadto dowiedzą się, w jaki sposób przebiega proces dystrybucji produktów browarniczych pod względem ekonomicznym i prawnym.