Studia w Olsztynie na kierunku towaroznawstwo możesz realizować przede wszystkim w sposób stacjonarny. Studia dzienne odbywają się w ramach regularnych spotkań w tygodniu i wiążą się z systematyczną nauką, a także zapewniają wielogodzinne praktyki zawodowe.
1. Dla kogo ten kierunek?
Towaroznawstwo to nauka z pogranicza ekonomii, która skupia się na badaniu i ocenie towarów oraz wszelkich czynników, które wpływają na ich jakość. Jakość ta kształtuje się na każdym etapie zarówno przedprodukcyjnym, produkcyjnym, jak i poprodukcyjnym. Właściwości towarów, metody ich badania i oceny wymagają wiedzy zarówno ekonomicznej, jak i technicznej, przyrodniczej, chemicznej i laboratoryjnej.
Idealni kandydaci na studia inżynierskie w zakresie towaroznawstwa nie mogą mieć problemów z nauką przedmiotów ścisłych. Ważne także, aby kwestie wiążące się z różnego rodzaju towarami oraz sposobami ich tworzenia mieściły się w zakresie Twoich zainteresowań. Jeśli jesteś umysłem ścisłym i analitycznym z nutą kreatywnego myślenia, tego typu kierunek jest właśnie dla Ciebie.
2. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku towaroznawstwo możemy podzielić na:
1. Typ:
-
Studia II stopnia (magisterskie)
2. Tryb:
Studia na kierunku towaroznawstwo w Olsztynie realizowane są w ramach drugiego stopnia. Drugi stopień to studia magisterskie, trwające półtora roku.
Uczelnie w Olsztynie umożliwiają kształcenie w trybie stacjonarnym. Studia dzienne realizowane są od poniedziałku do piątku. Studia stacjonarne w uczelniach publicznych są bezpłatne natomiast w uczelniach niepublicznych tryb stacjonarny i niestacjonarny zazwyczaj jest odpłatny.
3. Gdzie studiować
Kierunek towaroznawstwo w Olsztynie możesz realizować na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Uczelnie w Olsztynie oferują różnorodne kierunki kształcenia realizowane za pomocą interdyscyplinarnego programu nauczania.
4. Praca po studiach
Studia w Olsztynie na kierunku towaroznawstwo zapewniają swoim absolwentom pracę w jednostkach gospodarczych na stanowiskach, które wiążą się z zarządzaniem jakością towarów żywnościowych i przemysłowych, w małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach, w laboratoriach analitycznych i kontroli jakości, w laboratoriach certyfikacji produktów, w jednostkach kontrolno-pomiarowych, w jednostkach doradczych i projektowych w organach nadzoru urzędowego, w ośrodkach badawczo-rozwojowych.
Studenci będą zajmować się ocenianiem autentyczności produktu, wykrywaniem zafałszowania produktu za pomocą właściwości fizykochemicznych, projektowaniem wyrobów, systemów lub procesów produkcji żywności i artykułów przemysłowych, analizą przyczyn i przebiegów procesów społecznych i zjawisk przyrodniczych.
5. Program studiów i przedmioty
W programie studiów na kierunku towaroznawstwo znajdziesz takie przedmioty jak np.:
-
ekotechnologie, ekologia i ochrona środowiska,
-
podstawy towaroznawstwa,
-
mikroekonomia,
-
metody oceny produktów,
-
analiza instrumentalna,
-
ogólna technologia żywności,
-
instrumentalna analiza substancji obcych w surowcach i żywności,
-
projektowanie nowych technologii i wyrobów,
-
regulacje prawne w gospodarce żywnościowej,
-
autentyczność produktów konsumpcyjnych i zafałszowania,
-
bezpieczeństwo produktów w produkcji i obrocie,
-
akredytacja, certyfikacja i audyt jakości,
-
nowoczesne metody analizy surowców,
-
systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
-
i wiele innych.
Studenci mogą realizować swoje zainteresowania w ramach wybranych specjalności takich jak na przykład: menedżer produktu, zarządzanie procesami w produkcji i usługach, menedżer laboratorium badań żywności. Ofertę specjalnościową warto śledzić na stronach internetowych uczelni w Olsztynie, ponieważ utworzenie danej specjalizacji zależy od zainteresowań studentów.
Studenci zdobywają wiedzę i umiejętności, które są niezwykle przydatne w przypadku próby zrozumienia zjawisk i procesów społecznych, przyrodniczych i ekonomicznych, które zachodzą w poszczególnych fazach cyklu życia towarów. Zapoznają się z zasadami funkcjonowania europejskiego i krajowego prawa żywnościowego, z organizacją struktury i instytucji społecznych, z oceną autentyczności produktu i sposobami wykrywania jego zafałszowania za pomocą właściwości fizykochemicznych. Zdobywają także niezbędne umiejętności analityczne i interpretatorskie.