Dietetyka
Bydgoszcz
POKAŻ
Nie znaleziono uczelni spełniających kryteria wyszukiwania
Studia na kierunku Dietetyka w Bydgoszczy to studia licencjackie lub magisterskie, których program kształcenia trwa 3 lata (studia I stopnia) lub 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu licencjata lub magistra.
Studia na kierunku dietetyka w Bydgoszczy | |
---|---|
Rok akademicki | 2023/2024 |
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia I i II stopnia |
Czas trwania | 3 lata (studia I stopnia), 2 lata (studia II stopnia) |
Studia stacjonarne na kierunku dietetyka w Bydgoszczy możesz rozpocząć bezpłatnie na jednej uczelni medycznej – Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera.
Płatne studiowanie dietetyki w tym mieście można podjąć na jednej uczelni prywatnej – Bydgoskiej Szkole Wyższej oraz Wyższej Szkole Gospodarki w Bydgoszczy.
Ponadto dietetykę jako specjalizację na innym kierunku (turystyka) znaleźć można w ofercie jednej bydgoskiej uczelni –Uniwersytecie WSB Merito w Bydgoszczy.
Dietetyka to kierunek o charakterze medycznym, który przygotowuje przyszłych specjalistów do pełnienia zawodów związanych z problematyką żywieniową oraz produkcją żywności. Studenci dietetyki poznają podstawowe teorie i założenia profilaktyki zdrowotnej – jako dietetycy mogą prowadzić działania prozdrowotne oraz profilaktyczne w zakresie żywienia. Absolwenci tego kierunku potrafią tworzyć plany zbilansowanej diety, która dostosowana jest do indywidualnych potrzeb pacjentów.
Studenci, którzy ukończyli dietetykę na jednej z bydgoskich uczelni, mogą szukać zatrudnienia szczególnie w szpitalach, klinikach i gabinetach dietetycznych. Kompetencje dietetyki doceniane są także w restauracjach oraz firmach produkujących żywność. Część dietetyków może spróbować rozpocząć własną działalność gospodarczą, pełniąc w ten sposób prywatne usługi doradcze w zakresie profilaktyki zdrowotnej.
Rekrutacja na studia stacjonarne na uczelniach publicznych odbywa się za pomocą konkursu świadectw. Oznacza to zatem, że przyszły student powinien skupić się w szczególności na egzaminach maturalnych.
Przykładowe przedmioty brane pod uwagę przy rekrutacji na kierunek dietetyka w Bydgoszczy:
* Kryteria kwalifikacyjne mogą różnić się w zależności od wymagań danej uczelni. Powyższa lista stanowi jedynie przykładowe przedmioty, które mogą być brane podczas rekrutacji – przed rekrutowaniem na uczelnię należy wcześniej upewnić się za pomocą strony rekrutacyjnej uczelni, które przedmioty brane są pod uwagę.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Studia na kierunku dietetyka w Bydgoszczy możemy podzielić na:
1. Typ:
2. Tryb:
sprawdź wszystko o: dietetyka studia w Bydgoszczy
Studenci dietetyki poznają najważniejsze zagadnienia związane z żywieniem oraz produkcją żywności. W trakcie studiów uczestnicy zajęć badają poszczególne aspekty dietetyki, wykorzystując do tego nowoczesne rozwiązania technologiczne. Ogólne przygotowanie przyszłych specjalistów pozwala im nie tylko zrozumieć funkcjonowanie ludzkiego organizmu, ale także specyfikę określonych produktów i potraw czy działać zgodnie z prawem i etyką zawodu.
W programie studiów na kierunku dietetyka w Bydgoszczy znajdują się przedmioty takie jak:
Studenci bydgoskich uczelni mają szansę rozwijać się w wybranej przez siebie specjalności, która obejmować może aspekty takie, jak np. dieta w sporcie, zaburzenia odżywiania, promocja zdrowia czy pielęgnacja. Absolwenci dietetyki w zależności od obranej ścieżki edukacyjnej posiadają wiedzę z zakresu m.in. dietoterapii, żywienia zbiorowego, profilaktyki żywieniowej, żywienia w sporcie i odnowie biologicznej czy geriatrii i gerontologii.
Przykładowe przedmioty na niektórych specjalizacjach
Absolwenci dietetyki rozwijają swoją wiedzę oraz umiejętności w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego. W zależności od obranej ścieżki specjalizacyjnej przyszli dietetycy mogą poznawać szczegółowo określone aspekty zdrowia związanego z żywieniem.
Wiedza
Studenci tego kierunku poznają charakterystykę poszczególnych składników pokarmowych potraw i produktów spożywczych, a także ich działanie na organizm człowieka. Absolwenci dietetyki potrafią oceniać stan odżywienia ludności, a także rozpoznawać indywidualne potrzeby żywieniowe pacjentów. Studenci wiedzą, w jaki sposób działać zgodnie z rekomendowanymi przez Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu wskazaniami oraz procedurami leczenia żywieniowego pacjentów.
Ponadto absolwenci tej specjalizacji znają zasady finansowania leczenia żywieniowego w szpitalach i domowych warunkach. W zależności od wybranej w trakcie studiów specjalizacji mogą oni zdobywać szerszą wiedzę z zakresu żywienia w sporcie, odnowie biologicznej czy geriatrii i gerontologii. Dzięki temu studenci dietetyki wiedzą nie tylko to, w jaki sposób dopasować żywienie do potrzeb sportowców czy osób chorych, ale także jak przygotowywać organizm człowieka do zwiększonego wysiłku fizycznego czy jego regeneracji.
Wiedza, którą posiadają absolwenci dietetyki:
Umiejętności
Niektórzy studenci przygotowują się bezpośrednio do prowadzenia działań leczniczych, które mają na celu wsparcie pacjentów zmagających się z problemami onkologicznymi. W trakcie zajęć teoretycznych poznają techniki stosowane w walce m.in. z brakiem apetytu, nudnościami, zaburzeniem trawienia i wchłaniania, jadłowstrętem, biegunką, osłabieniem czy zaburzeniem gryzienia.
Dietetyka uczy przyszłych specjalistów tego, w jaki sposób planować racjonalne żywienie dla różnych grup ludności, a także jak przygotowywać potrawy wchodzące w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją.
Absolwenci tego kierunku dokonują prawidłowej diagnozy i, w zależności od potrzeb, prowadzą leczenie wspomagane dietą.Kompleksowe przygotowanie studentów dietetyki umożliwia im prowadzenie działań związanych z kontrolą jakości produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania – ponadto przygotowują oni potrawy zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP).
Umiejętności, które posiadają absolwenci dietetyki:
Studia stacjonarne to dobra okazja do tego, by nawiązać pierwsze poważne relacje zawodowe i prywatne. W trakcie nauki studenci zdobywają wiedzę i doświadczenie w towarzystwie innych pasjonatów, pod okiem doświadczonych specjalistów. Stacjonarni studenci częściej pracują w grupach, dzięki czemu w praktyce sprawdzają swoje zdolności zespołowe.
Uczelnie w Polsce często oferują studentom dostęp do zaawansowanej technologii oraz profesjonalnych narzędzi stosowanych w środowisku eksperckim. Uczestnicy zajęć mogą korzystać z licznych programów komputerowych i sprzętów, czemu zazwyczaj nie mogą robić w warunkach domowych. Ponadto do dyspozycji studentów pozostają bogate zasoby książkowe uczelnianych bibliotek – te z kolei szczególnie przydatne mogą być w trakcie sesji egzaminacyjnej.
Uczelnie publiczne oferują studentom stacjonarną naukę nieodpłatnie, dzięki czemu młodzi naukowcy nie muszą martwić się o dodatkowe koszty finansowe. Do państwowej szkoły wyższej dostać się może jedynie ograniczona liczba kandydatów, którzy wybierani są na podstawie wyników egzaminów maturalnych. Ci, którzy nie dostali się do publicznej uczelni, mogą rozpocząć studia prywatne – nauka w niepublicznej szkole wyższej jest jednak kosztowna.
Zajęcia stacjonarne na większości kierunków studiów dziennych odbywają się zazwyczaj od poniedziałku do piątku w godzinach porannych i popołudniowych. Taki tryb uniemożliwia studentom podjęcie pracy w pełnym wymiarze godzinowym, jednak mogą oni dorabiać dorywczo wieczorami oraz w weekendy. Czas wolny mogą także wykorzystać na rozwijanie własnych zainteresowań czy obowiązki domowe.
zobacz wszystkie:
studia stacjonarne w Bydgoszczy
studia niestacjonarne w Bydgoszczy
Studenci dietetyki powinni pamiętać o tym, że ich wymarzony zawód prawdopodobnie wiązać się będzie z pracą z klientem. Ważne jest więc to, by przyszły specjalista był otwarty i komunikatywny. Potrzebna mu będzie cierpliwość, wyrozumiałość i stanowczość. Dietetyka jako nauka medyczna wymaga od studentów dużego nakładu czasu i energii – kandydaci na ten kierunek powinni więc chcieć ciągle zdobywać nową wiedzę oraz dobrze radzić sobie ze stresem.
Praca dietetyka wymaga od niego dokładności i ogromnej odpowiedzialności. Specjalista z tej branży musi być słowny i zorganizowany. Dobrze, by kandydat na dietetykę interesował się gotowaniem lub produktami spożywczymi – ułatwi mu to zdobywanie kompetencji. Studenci tego kierunku powinni chcieć promować zdrowy tryb życia, a także posiadać zdolności językowe.
Studenta dietetyki cechują:
Gdzie studiować na kierunku dietetyka w Bydgoszczy
Uczelnie, na których można studiować dietetykę stacjonarnie w Bydgoszczy:
czytaj dalej
Uczelnie w Bydgoszczy - kierunek dietetyka:
Uczelnia | Forma studiów | Poziom studiów | |
---|---|---|---|
Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy (Wydział Nauk o Zdrowiu) | stacjonarne | I stopnia, II stopnia | więcej |
Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy (Studia I stopnia) | stacjonarne | I stopnia | więcej |
Uniwersytet WSB Merito Bydgoszcz | stacjonarne, niestacjonarne | I stopnia | więcej |
Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności
STUDIA W BYDGOSZCZY - ważne informacje
DIETETYKA - ważne informacje
Studenci dietetyki zdobywają kompleksową wiedzę oraz umiejętności niezbędne do tworzenia racjonalnych planów żywieniowych zarówno dla indywidualnych, jak i zróżnicowanych pod względem wieku, stanu zdrowia czy specjalnych potrzeb pacjentów.
Specjalistyczne przygotowanie absolwentów tego kierunku pozwala im rozpocząć pracę w wielu jednostkach odpowiedzialnych za opiekę zdrowotną, leczenie czy zbiorowe żywienie. Zdolności dietetyków cenione są także w restauracjach, zakładach przemysłu spożywczego, placówkach oświatowych lub placówkach sportowych.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku dietetyka:
Dietetycy, którzy wyjątkowo dobrze odnajdują się w tej branży, mogą rozpocząć własną działalność gospodarczą, otwierając prywatny gabinet. Ambitni specjaliści powinni jednak pamiętać o tym, by wcześniej zdobyć odpowiednie wykształcenie związane z zarządzaniem i marketingiem. Dobrze też, by mieli oni wcześniej doświadczenie zawodowe.
Absolwenci dietetyki mają kompetencje umożliwiające im rozpoczęcie pracy w jednostkach medycznych (szpitale, kliniki itp.), a także w klasycznie rozumianej gastronomii. Dietetycy w Polsce zarabiają średnio 3210 zł brutto miesięcznie. Wynagrodzenie co drugiego specjalisty tej dziedziny wynosi od 2840 zł do 3860 zł.*
Do zadań dietetyka należą między innymi:
Źródło: wynagrodzenia.pl (październik 2021)
* Wysokość wynagrodzenia może różnić się w zależności od kompetencji kandydata oraz jego stażu w pracy, a nawet od województwa lub miasta, na którego terenie wykonuje on pracę.