Artykuł archiwalny
Kierunek może nie być dostępny w ofercie uczelni. Informację należy zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Studia na kierunku analityka żywności na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (magistra).
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym) lub niestacjonarnym (zaocznym). Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.
Coraz więcej osób zadaje sobie pytanie na temat tego, co jedzą, czy wybierają dobre produkty i w jakich warunkach je przechowują. Niestety, nie wszyscy potrafią na te pytania odpowiedzieć, dlatego powstał kierunek kształcący specjalistów w tym zakresie. Analityka żywności to propozycja dla tych, którzy chcą połączyć rzetelną wiedzę analityczną ze znajomością technologii żywności, specyfiką przemysłu i kontroli jakości żywności.
Kształcenie na kierunku Analityka żywności na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu umożliwia pozyskanie wiedzy z dziedziny nauk podstawowych, dotyczących chemii analitycznej i różnorodnych technik instrumentalnych, a także wiedzy o składnikach żywności, technologii ich przetwarzania i procesach produkcyjnych pod kątem jakości żywności i jej kontroli oraz nowoczesnych technikach analitycznych.
Studia na kierunku Analityka żywności na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu obejmują między innymi takie przedmioty jak:
Studenci Analityki żywności nabywają umiejętności między innymi w zakresie identyfikowania zjawisk zachodzących w czasie przetwarzania i przechowywania żywności, identyfikowania składników odpowiadających za właściwości funkcjonalne i cechy sensoryczne żywności, wykorzystywania zaawansowanych technik instrumentalnych do badania żywności, organizowania i zarządzania pracą w laboratorium.
Z pokaźnym bagażem wiedzy i szerokim wachlarzem umiejętności absolwenci Analityki żywności na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu będą mogli znaleźć zatrudnienie między innymi w instytucjach naukowo- badawczych, ośrodkach badawczo- rozwojowych, laboratoriach analitycznych, laboratoriach kontroli jakości produktów spożywczych, zakładach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą i obrotem żywności.
Analityka żywności to coraz popularniejszy kierunek, ale i tak nie występuje dość często w ofertach dydaktycznych szkół wyższych. Można go studiować w Poznaniu, w omawianej przez nas uczelni. Jakie ma Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu opinie? Sandra, studentka Analityki żywności mówi:
„Uniwersytet Adama Mickiewicza oferuje innowacyjne kierunki studiów, a za przykład posłużyć może Analityka żywności. Na studiach powinno się rozwijać konkretne, praktyczne umiejętności, bo to one są podstawą sukcesu na rynku pracy. Właśnie dlatego studiuję tutaj, na UAM.”
STUDIA W POZNANIU - ważne informacje
ANALITYKA ŻYWNOŚCI - ważne informacje
Absolwent kierunku Analityka żywności na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu posiada wiedzę i umiejętności między innymi w zakresie:
Absolwent kierunku Analityka żywności na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu znajdzie zatrudnienie między innymi w:
Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
# MUSISZ TO WIEDZIEĆ |
Studia na kierunku Analityka żywności - wszystko co musisz wiedzieć
Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu kierunki