29.08.2024
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na Politechnice Łódzkiej to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) lub od 1,5 roku do 2 lat (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra inżyniera).
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka w PŁ | |
---|---|
Forma studiów | stacjonarne |
Poziom studiów | studia I i II stopnia |
Czas trwania | 3,5 roku (studia I stopnia), 1,5 roku lub 2 lata (studia II stopnia) |
Ważne terminy | Harmonogram rekrutacji > |
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym lub niestacjonarnym. Specyfika studiów zależy od wyboru specjalności / ścieżki kształcenia. Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.
Progi punktowe na kierunek technologia żywności i żywienie człowieka - Politechnika Łódzka
Kandydaci na Politechnika Łódzka ubiegający się o przyjęcie na studia stacjonarne 2024/2025 na kierunek technologia żywności i żywienie człowieka musieli uzyskać co najmniej 192 pkt., ponieważ tyle wynosił minimalny próg punktowy.
Sprawdź progi na Politechnika Łódzka
Technologia żywności i żywienie człowieka główne przedmioty:
Politechnika Łódzka kształci studentów na czterdziestu pięciu kierunkach. Jednym z nich jest Technologia żywności i żywienia człowieka, prowadzone na studiach pierwszego i drugiego stopnia.
Najważniejszym założeniem jest uzyskanie szerokiej wiedzy z takich dyscyplin jak: chemia, biochemia, mikrobiologia, czy przemysłowe wytwarzanie żywności na bazie surowców zwierzęcych i roślinnych. Studenci poznają substancje toksyczne obecne w żywności oraz ich wpływ na organizm człowieka. Technologia żywności i żywienie człowieka na Politechnice Łódzkiej to przygotowanie do pracy w różnych gałęziach przemysłu spożywczego, oraz instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, jej kontrolą oraz żywieniem.
Sprawdź
Politechnika Łódzka kierunki studiów
Politechnika Łódzka rekrutacja
W gronie przedmiotów realizowanych w toku nauki znajdują się, między innymi: chemia ogólna i nieorganiczna, podstawy dietetyki, gospodarka wodno- ściekowa w zakładach przemysłu spożywczego, ekologia i ochrona środowiska, chemia żywności, podstawy żywienia człowieka, technologia żywności pochodzenia roślinnego, systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Absolwenci kierunku znajdą zatrudnienie w przemyśle spożywczym, placówkach zbiorowego żywienia, ośrodkach badawczych, biurach projektowych, laboratoriach analizy i oceny jakości surowców i produktów spożywczych, firmach zajmujących się handlem żywnością.
Podjęcie decyzji związanych ze studiowaniem bywa twardym orzechem do zgryzienia. Jak ułatwić życie kandydatom? Jeśli wybraliśmy kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka, warto zapytać: Jakie ma Politechnika Łódzka opinie? Klaudia, studentka Technologii żywności i żywienia człowieka mówi:
„W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej zwracają uwagę na to, co jedzą. To sprawia, że zapotrzebowanie na specjalistów w dziedzinie technologii żywności rośnie. Studiuję na Politechnice Łódzkiej, aby zostać takim specjalistą.”
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka prowadzone są przez Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej zlokalizowany przy ul. Wólczańskiej 171/173 w Łodzi.
Kontakt:
tel. (42) 631-34-03
STUDIA W ŁODZI - ważne informacje
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA - ważne informacje
Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Politechnice Łódzkiej może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Politechnice Łódzkiej może znaleźć zatrudnienie w:
STUDIA I STOPNIA
Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
STUDIA II STOPNIA
Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Politechnika Łódzka
# MUSISZ TO WIEDZIEĆ |
Jakie studia inżynierskie wybrać
Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka - wszystko co musisz wiedzieć