Dietetyka medyczna jest to propozycja kształcenia dla osób interesujących się szeroko rozumianym odżywianiem i dietetyką, służącą zarówno poprawie wyglądu, samopoczucia, ale i przede wszystkim stanu zdrowia.
Program studiów dostarcza wiedzy między innymi z zakresu opracowywania i stosowania zaleceń żywieniowych w różnego rodzaju chorobach, planowania żywienia osób zarówno w młodym, jak i podeszłym wieku oraz wiedzy z obszaru chorób, ich przyczyn i patomechanizmów. Studenci nauczą się również oceniania wpływu chorób na odżywanie i będą potrafili dobrać odpowiedni model żywieniowy w celu leczenia wielu schorzeń oraz nauczą się prowadzenia działań profilaktyczno-edukacyjnych służących zapobieganiu chorobom żywieniowo-zależnym.
Specjaliści z zakresu dietetyki medycznej mogą znaleźć zatrudnienie na takich stanowiskach jak na przykład edukator żywieniowy, specjalista do spraw dokumentacji żywieniowej, dietetyk w poradniach oraz gabinetach dietetycznych, jako osoba zajmująca się poradnictwem, a także upowszechnianiem zdrowego odżywiania lub założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą związaną z poradnictwem dietetycznym.