Wytwórstwo spożywcze stanowi jedną z najpotężniejszych gałęzi przemysłowych. Dlatego należy dbać o jego nieustanne usprawnianie i wprowadzanie nowych rozwiązań technologicznych. W praktyce oznacza to, że w branży wciąż potrzebni są specjaliści właśnie z tego obszaru. Uczelnie w Krakowie wychodzą naprzeciw tym oczekiwaniom i przygotowują propozycję kształcenia taką jak zarządzanie i inżynieria produkcji żywności.
Została ona stworzona z myślą o studentach, którzy chcieliby wyspecjalizować swoje kwalifikacje zawodowe. W siatce programowej odnajdą oni między innymi przedmioty takie jak: projektowanie produktów żywnościowych, informatyczne narzędzia wspomagania produkcji żywności, czy zarządzanie projektem i innowacjami. Warto podkreślić, że studenci muszą otrzymać pogłębioną wiedzę z zakresu nie tylko zarządzania, lecz także ekonomii i prawa.
Szerokie kwalifikacje pozwolą bowiem na świadome zarządzanie przedsiębiorstwem produkcyjnym. Abiturienci nie powinni obawiać się o swoje zatrudnienie. Czekać na nich będą wszelkie przedsiębiorstwa łańcucha żywnościowego, czy instytucje doradcze w zakresie inżynierii produkcji i żywności.