Ekonomika gospodarki żywnościowej to jedna z propozycji kształcenia, która znalazła się w ofercie krakowskich ośrodków akademickich. Została ona stworzona z myślą o studentach, chcących w szczególności wyspecjalizować swoją wiedzę ekonomiczną. Dziś bowiem warto zadbać o to, by nabrała ona specjalistycznego charakteru – wtedy też dość szybko zostanie doceniona przez pracodawców.
Studenci odnajdą w siatce programowej między innymi przedmioty takie jak: interwencjonizm w gospodarce żywnościowej, inwestycje w gospodarce żywnościowej, czy ekonomikę przetwórstwa rolno-spożywczego. Oczywiście największe znaczenie będą mieć przede wszystkim umiejętności praktyczne. Wiążą się one z zarządzaniem przedsiębiorstwami, które zajmują się gospodarką żywnościową.
Studenci otrzymają także pogłębioną i interdyscyplinarną wiedzę z zakresu prawa i ekonomii. Współczesny rynek wciąż otwarty jest na zatrudnianie doskonale wykształconych ekonomistów, dlatego też absolwenci nie powinni obawiać się o swoje perspektywy zatrudnienia. Są oni przygotowani do zatrudnienia w różnych sektorach, a w szczególności w sektorze gospodarki żywnościowej oraz do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.