Propozycja kształcenia w zakresie żywienia klinicznego odnosi się do dostosowania żywienia dla poszczególnych jednostek chorobowych, ponieważ odpowiednia dieta jest znaczącą częścią postępującego procesu leczenia.
Ponieważ dobór żywienia związany jest ze zmieniającymi się tradycjami żywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesami przetwórstwa i zmianą jakości produktów żywieniowych, absolwenci muszą nieustannie uaktualniać swoją wiedzę na temat fizjologii i patofizjologii procesu odżywiania, leczenia dietetycznego i żywieniowego. Program zajęć umożliwi Ci rozpoznanie w różnego rodzaju chorobach i zaburzeniach zdrowotnych. Niektóre z przedmiotów, na które uczęszczają studenci to: psychologia zywienia, żywienie ludzi starszych, zaburzenia psychiczne i uzależnienia.
Absolwenci zajmują się poradnictwem dietetycznym w odniesieniu do racjonalnego żywienia człowieka chorego i zdrowego, a także opracowywaniem indywidualnych diet w zależności od choroby i potrzeb pacjenta. Zatrudniani są przede wszystkim w przychodniach i gabinetach specjalistycznych, w domach pomocy społecznej, w zakładach żywienia zbiorowego, w organizacjach konsumenckich, w domach opieki, w placówkach poradnictwa żywieniowego.
Żywienie kliniczne to ścieżka kształcenia, która opiera się na rozpoznawaniu chorób i zaburzeń zdrowotnych związanych z dietą. Ten obszar kształcenie przygotowuje do poradnictwa żywieniowego m.in. w zakresie racjonalnego żywienia i opracowywania indywidualnych diet.
Studenci uczą się jakie znaczenie ma dieta w procesie leczenia wielu chorób w tym nadwagi i otyłości oraz innych chorób towarzyszących. Zajęcia prowadzone są przez doświadczonych praktyków, dzięki czemu studenci mogą uczyć się od profesjonalistów.
W programie ścieżki żywienie kliniczne znajdziesz takie przedmioty jak np.:
Żywienie kliniczne to ścieżka kształcenia, która oferowana jest przez uczelnie w Łodzi i pozwala studentom na zdobycie umiejętności niezbędnych do przyszłej pracy zawodowej.
Dodatkowym atutem jest przewidywany w programie studiów język obcy na poziomie B2 wraz ze słownictwem specjalistycznym.
Absolwenci żywienia klinicznego, którzy ukończyli studia w Łodzi, są przygotowani do przyszłej pracy w placówkach publicznych, jak i prywatnych.
Absolwenci dietetyki mogą szukać zatrudnienia m.in. w:
Żywienie kliniczne to studia, które można podjąć w ramach kierunku studiów budownictwo w Łodzi.
Dietetyka to jeden z medycznych kierunków studiów oferowany przez łódzkie uczelnie. W czasie zajęć studenci poznają budowę anatomiczną człowieka, funkcje poszczególnych organów, reakcje ludzkiego ciała, procesy i reakcje chemiczne czy metaboliczne, jakie w nim zachodzą. Realizując program studiów, studenci zdobywają również wiele cennych umiejętności praktycznych oraz rozwijają swoje kompetencje miękkie, które są niezwykle ważne przy pracy z pacjentami, bądź klientami.
Studenci dietetyki w Łodzi podczas zajęć uczą się m.in. czym są zaburzenia genetyczne, jak działa układ immunologiczny i jakie procesy w nim zachodzą, a także poznają zasady planowania żywienia w zależności od indywidualnych potrzeb pacjenta i jego preferencji żywieniowych.
Łódzkie uczelnie oferujące dietetykę mają w ofercie również wiele specjalności, dzięki którym studenci mogą zdobywać dodatkową specjalistyczną wiedzę oraz mogą ukierunkować się na swoją przyszłą pracę zawodową.
Studenci dietetyki zobowiązani są również do odbycia praktyk zawodowych, które pozwalają na sprawdzenie nabytych umiejętności w praktyce.
Dowiedz się więcej: dietetyka studia w Łodzi
Zobacz także: