Chemia i technologia żywności - Toruń

Chemia i technologia żywności - Toruń

Studia na kierunku chemia i technologia żywności w Toruniu możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym).

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Status uczelni
Typ uczelni
Poziom studiów
Forma studiów
Więcej filtrów
Czas trwania
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Chemia i technologia żywności stopień: (I) , czas trwania: 3,5 roku ,
forma: stacjonarne

12.06.2024

Chemia i technologia żywności studia Toruń 2024 | woj. kujawsko-pomorskie

Chemia i technologia żywności w Toruniu to 3,5-letnie studia I stopnia (inżynierskie). Studia można podjąć na 1 uczelni w formie stacjonarnej (dziennej).

Chemia i technologia żywności - Toruń
Studia na kierunku chemia i technologia żywności w Toruniu
Rok akademicki 2023/2024
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia)
Opis kierunku
Chemia i technologia żywności to kierunek interdyscyplinarny, oferujący swoim studentom wszechstronną wiedzę z pogranicza nauk chemicznych i inżynierskich, które związane są ściśle z technologią żywności. Program kształcenia daje szansę na zdobycie cennych kompetencji zawodowych, które oparte są na stabilnych podstawach teoretycznych z procesów technologicznych oraz chemii żywności. W planie zajęciowym studenci mogą spodziewać się przedmiotów takich jak np.: toksykologia żywności, systemy jakości produkcji żywności z elementami prawa żywnościowego, a także antyoksydanty w żywności.
Po zakończeniu kształcenia absolwenci będą mogli znaleźć zatrudnienie w przemyśle spożywczym. Chemicy technologii żywności mogą starać się o posadę również w laboratoriach, które zajmują się między innymi kontrolą jakości produktów spożywczych. Absolwenci dobrze odnajdują się w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem oraz obrotem żywności. Z powodzeniem odnajdą się także w przedsiębiorstwach powiązanych z chemią, informatyką oraz maszynoznawstwem zarówno w kraju, jak i za granicą.

 

Uczelnie

Studia w Toruniu 2024/2025 na kierunku  chemia i technologia żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej: Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Jakie wymagania podczas rekrutacji na kierunek chemia i technologia żywności w Toruniu?

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia 2024/2025 na kierunku chemia:

  • biologia
  • chemia
  • fizyka
  • fizyka i astronomia
  • matematyka
  • informatyka

 

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Jak wyglądają studia na kierunku chemia i technologia żywności w Toruniu?

Chemia i technologia żywności jako jedna z nielicznych ofert studiów inżynierskich umożliwia jednoczesne zdobycie wiedzy z nauk chemicznych i technologii żywności. Program kształcenia obejmuje szczegółowe zagadnienia z takich dziedzin jak chemia, fizyka, biologia oraz biochemia. Pozwala też zdobyć umiejętności w zakresie planowania i samodzielnego przeprowadzania eksperymentów.

Biorąc udział w zajęciach teoretycznych i praktycznych, zapoznasz się z programami do opracowywania wyników dokonywanych badań i prawidłowego ich analizowania, a także nauczysz się organizowania i produkowania cukrów czy tłuszczów. Oprócz tego w ramach programu zostaniesz wprowadzony z zagadnienia dotyczące dietetyki, chemii analitycznej oraz analizy instrumentalnej.

W trakcie nauki studenci poznają także ogólne zasady funkcjonowania rynku żywności. Ogromną zaletą kierunku chemia i technologia żywności jest też duża ilość zajęć praktycznych w przedsiębiorstwach spożywczych, co daje możliwość zyskania cennego doświadczenia niezbędnego na rynku pracy.


 

Typ i tryb studiów:

Studia na kierunku chemia i technologia żywności możemy podzielić na:

1. Typ

  • studia I stopnia (inżynierskie)

2. Tryb

  • studia stacjonarne

 

Zdobywana wiedza i umiejętności

Podczas studiowania na kierunku chemia i technologia żywności w Toruniu będziesz mógł rozwijać swoje zainteresowania dotyczące świata chemii i procesów zachodzących w Twoim otoczeniu na co dzień. Ze względu na niezwykle praktyczny charakter studiów wykształcisz wiele cennych umiejętności, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej.

W toku kształcenia nauczysz się przeprowadzać zaawansowane procesy technologiczne. Poznasz zasady przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności, w tym głównie cukrów, tłuszczów oraz skrobi. Dowiesz się też, w jaki sposób wykonywać analizy chemiczne i analizy żywności, a także zostaną ci zaprezentowane nowoczesne programy i narzędzia informatyczne, stosowane na co dzień w branży chemicznej.

Aby zagwarantować Ci bezpieczeństwo i najwyższe standardy nauki, doświadczona kadra akademicka zapozna Cię również z przepisami i normami dotyczącymi higieny i bezpieczeństwa w zakładach przetwórczych oraz w laboratoriach.

Uczelnie w Toruniu - kierunek chemia i technologia żywności:

Uczelnia Forma studiów Poziom studiów  
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu (Wydział Chemii) stacjonarne I stopnia więcej

Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności

Ile trwają studia na kierunku chemia i technologia żywności w Toruniu?

Studia na kierunku chemia i technologia żywności trwają 3 lata (studia I stopnia) lub od 1,5 roku do 2 lat (studia II stopnia).

Chemia i technologia żywności w Toruniu - czas trwania

Poziom studiów czas trwania otrzymywany tytuł
studia I stopnia 3,5 roku inżynier

Jaka praca po studiach na kierunku chemia i technologia żywności w Toruniu?

Absolwenci kierunku chemia i technologia żywności będą posiadali cały wachlarz cennych umiejętności i kwalifikacji, który zapewni im możliwość zatrudnienia w firmach i laboratoriach różnego typu. Będą oni mogli podjąć pracę w przedsiębiorstwach przetwórczych i chemicznych, zakładach kontrolujących jakość produktów żywnościowych, jak również w przedsiębiorstwach z dziedziny gospodarki i biznesu chemicznego.

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku chemia i technologia żywności:

  • laboratoria naukowe,
  • przedsiębiorstwa, zakłady i instytucje zajmujące się przetwórstwem oraz kontrolą i obrotem żywności,
  • instytucje zajmujące się ochroną środowiska,
  • jednostki badawczo-rozwojowe,
  • przedsiębiorstwa powiązane z chemią, informatyką oraz maszynoznawstwem,
  • przedsiębiorstwa związane z gospodarką oraz biznesem chemicznym, maszynowym bądź biotechnologicznym,
  • przedsiębiorstwa przetwórcze.

Gdzie studiować na kierunku chemia i technologia żywności w Toruniu?

Studia możesz podjąć na uczelni publicznej: Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Kierunek chemia i technologia żywności - uczelnie w Toruniu

czytaj dalej uczelnie w Toruniu

Poziom i tryb studiów

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Chemia i technologia żywności Toruń studia i stopnia


Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Chemia i technologia żywności Toruń studia stacjonarne

Chemia i technologia żywności w Toruniu

  • Chemia i technologia żywności w Toruniu - studia stacjonarne

    WYŚWIETL WIĘCEJ Zwiń

    Uczelnie w Toruniu - studia stacjonarne na kierunku chemia i technologia żywności

    Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

    Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

    Chemia i technologia żywności stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
    tryb: stacjonarne

komentarze (0)

Teraz najważniejsze

kalkulator maturalny

matura 2024

arkusze maturalne

wyniki matur 2024

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia