Chemia i technologia żywności jako jedna z nielicznych ofert studiów inżynierskich umożliwia jednoczesne zdobycie wiedzy z nauk chemicznych i technologii żywności. Program kształcenia obejmuje szczegółowe zagadnienia z takich dziedzin jak chemia, fizyka, biologia oraz biochemia. Pozwala też zdobyć umiejętności w zakresie planowania i samodzielnego przeprowadzania eksperymentów.
Biorąc udział w zajęciach teoretycznych i praktycznych, zapoznasz się z programami do opracowywania wyników dokonywanych badań i prawidłowego ich analizowania, a także nauczysz się organizowania i produkowania cukrów czy tłuszczów. Oprócz tego w ramach programu zostaniesz wprowadzony z zagadnienia dotyczące dietetyki, chemii analitycznej oraz analizy instrumentalnej.
W trakcie nauki studenci poznają także ogólne zasady funkcjonowania rynku żywności. Ogromną zaletą kierunku chemia i technologia żywności jest też duża ilość zajęć praktycznych w przedsiębiorstwach spożywczych, co daje możliwość zyskania cennego doświadczenia niezbędnego na rynku pracy.
Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku chemia i technologia żywności możemy podzielić na:
1. Typ
-
studia I stopnia (inżynierskie)
2. Tryb
Zdobywana wiedza i umiejętności
Podczas studiowania na kierunku chemia i technologia żywności w Toruniu będziesz mógł rozwijać swoje zainteresowania dotyczące świata chemii i procesów zachodzących w Twoim otoczeniu na co dzień. Ze względu na niezwykle praktyczny charakter studiów wykształcisz wiele cennych umiejętności, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej.
W toku kształcenia nauczysz się przeprowadzać zaawansowane procesy technologiczne. Poznasz zasady przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności, w tym głównie cukrów, tłuszczów oraz skrobi. Dowiesz się też, w jaki sposób wykonywać analizy chemiczne i analizy żywności, a także zostaną ci zaprezentowane nowoczesne programy i narzędzia informatyczne, stosowane na co dzień w branży chemicznej.
Aby zagwarantować Ci bezpieczeństwo i najwyższe standardy nauki, doświadczona kadra akademicka zapozna Cię również z przepisami i normami dotyczącymi higieny i bezpieczeństwa w zakładach przetwórczych oraz w laboratoriach.