Studia w Lublinie na kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności to studia skupiają się przede wszystkim na wykształceniu cennych i potrzebnych umiejętności praktycznych, które przydadzą się i będą wykorzystywane w przyszłej pracy zawodowej.
Program studiów pozwala studentom rozwinąć umiejętności oraz zdobyć wiedzę między innymi z zakresu najważniejszych zagadnień, które są związane z funkcjonowaniem urzędowych nadzorów nad bezpieczeństwem żywności, także z panującymi przepisami prawa żywnościowego.
Dzięki możliwości uczestniczenia w ciekawych warsztatach, wykładach oraz zajęciach i ćwiczeniach studenci zdobędą praktyczną wiedzę, oraz pierwsze doświadczenie zawodowe jeszcze w trakcie trwania studiów.
1. Typ i tryb studiów
Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności możemy podzielić na:
1. Typ:
-
Studia I stopnia (inżynierskie)
-
Studia II stopnia (magisterskie)
2. Tryb:
-
studia stacjonarne
-
studia niestacjonarne
Zdobywana wiedza i umiejętności
bezpieczeństwo i certyfikacja żywności to studia skupiające się na wykształceniu praktycznych umiejętności, dzięki którym studenci zdobędą praktyczną wiedzę i kompetencje między innymi z zakresu nauk chemicznych i biologicznych.
Program studiów dostarcza studentom również wiedzy z zakresu identyfikowalności żywności oraz poszczególnych pasz, zagrożeń dotyczących produkcji oraz przetwórstwa takich produktów jak między innymi zboże, mięso, owoce, warzywa czy mleko.
Studenci zgłębią również wiedzę opartą na zagadnieniach związanych z normalizacją oraz certyfikacją i standaryzacją żywności, a także tych dotyczących składników i właściwości żywności oraz ich wpływu na zdrowie konsumentów.