Dietetyka sportowa to propozycja kształcenia, wyróżniająca się praktycznym charakterem i przygotowująca do prowadzenia działalności doradztwa żywieniowego dla osób aktywnych fizycznie, zarówno rekreacyjnie, jak i profesjonalnie. W toku nauki studenci poznają biologiczne uwarunkowania wysiłku fizycznego, zasady wspomagania dietetycznego w różnych dyscyplinach sportu, zaburzenia metaboliczne, sposoby żywienia w odnowie biologicznej czy zasady prawidłowego komponowania posiłków i racji pokarmowych.
Co zrozumiałe, studenci Dietetyki sportowej nabywają również konkretnych umiejętności. O jakich umiejętnościach mowa? Przede wszystkim w zakresie: oceny sposobu żywienia i stanu odżywiania w różnych dyscyplinach sportowych, tworzenia indywidualnych planów żywieniowych dla osób aktywnych fizycznie, dostosowania diety i suplementacji do stanu zdrowia, posiadanej kondycji fizycznej oraz rodzaju uprawianej aktywności fizycznej, analizy składu ciała, planowania jadłospisów w żywieniu indywidualnym.
Jak może wyglądać przyszłość zawodowa? Absolwenci Dietetyki sportowej mogą znaleźć zatrudnienie w ośrodkach odnowy biologicznej, klubach sportowych, klubach fitness, firmach zajmujących się produkcją żywności lub suplementów diety.