Dietetyk wieku dziecięcego to propozycja kształcenia, która pozwala pozyskać gruntowną wiedzę z zakresu zasad żywienia i stosowania diet podstawowych i leczniczych w żywieniu dzieci do 16. roku życia. Studenci przygotowują nie tylko do pracy dietetyka w poradniach, ale również do prowadzenia warsztatów i spotkań edukacyjnych.
Realizowane w toku studiów zajęcia poświęcone są między innymi: anatomii, fizjologii, chemii żywności, psychologii ogólnej, żywieniu człowieka zdrowego i chorego, farmakologii i farmakoterapii żywieniowej, analizie i ocenie jakości żywności, dietom niekonwencjonalnym, biomedycznym podstawom rozwoju dziecka czy pedagogice zdrowia.
Co po studiach? Absolwenci omawianej ścieżki kształcenia mogą pracować w: placówkach oświatowo- wychowawczych, placówkach edukacyjnych, sanatoriach dla dzieci i młodzieży, ośrodkach kolonijnych oraz organizacjach promujących zdrowy tryb życia.