Dietetyka stosowana to propozycja kształcenia, której program pozwala pozyskać szczegółową wiedzę na temat rodzajów diet, prawidłowego przebiegu diagnostyki dietetycznej, a także mechanizmów funkcjonowania układów fizjologicznych człowieka w kontekście wysiłku fizycznego o różnym stopniu natężenia.
Realizowane w toku studiów zajęcia poświęcone są między innymi: socjologii żywienia, zagadnieniom zdrowia publicznego, anatomii, fizjologii, edukacji żywieniowej, mikrobiologii ogólnej i mikrobiologii żywności, produkcji żywności dietetycznej i funkcjonalnej, żywieniu w chorobach zakaźnych, fizjologii wysiłku fizycznego, farmakologii i farmakoterapii żywieniowej, analizie i ocenie jakości żywności czy postępowaniu dietetycznemu w zatruciach ostrych i przewlekłych.
Co po studiach? Jak może wyglądać droga zawodowa po ukończeniu nauki w ramach tej ścieżki kształcenia? Absolwenci Dietetyki stosowanej mogą znaleźć zatrudnienie w: publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, zakładach żywienia zbiorowego, firmach cateringowych, organizacjach konsumenckich, placówkach sportowych.