Co i jak jeść, by cieszyć się na długo zdrowiem? Dziś coraz częściej zadajemy sobie to pytanie. W niepewnych źródłach można znaleźć wiele porad, które – stosowane nierozważnie – mogą przynieść więcej szkód niż pożytku. Osoby chcące zadbać więc o to, by na ich talerzach pojawiały się posiłki dostosowane do potrzeb powinny skorzystać z pomocy dyplomowanych dietetyków.
Uczelnie w Warszawie dostrzegają potencjał kształcenia na kierunku dietetyka i przygotowują starannie przemyślane programy kształcenia. Studenci w trakcie studiów dietetycznych spotykać się będą z różnorodnymi przedmiotami, wśród których znalazły się między innymi żywienie człowieka, anatomia i fizjologia czy mikrobiologia żywności. Warto pamiętać, że dietetyka jest kierunkiem zaliczanym do grupy studiów medycznych. Jej przyszli studenci muszą więc mieć świadomość, że większość z poznawanych przez nich zagadnień oscylować będzie wokół dwóch nauk – biologii oraz chemii. Absolwenci dietetyki po zakończeniu wszystkich etapów nauki dysponują najczęściej tytułem zawodowym magistra i mogą zadbać o rozwój kariery zawodowej.
Kiedy zdecydujemy się skorzystać z pomocy dietetyka, chcemy mieć pewność, że dysponować będzie on szczegółową wiedzą kierunkową. Dlatego też studenci tego kierunku w trakcie wszystkich semestrów kształcenia poznają między innymi:
Wiedza dietetyczna powinna stanowić stabilną podstawę dla rozwoju umiejętności, które w wykonywaniu tego zawodu odgrywają szczególne znaczenie. Studenci uczą się więc między innymi:
Dziś rośnie popularność studiów dietetycznych przede wszystkim ze względu na różnorodne perspektywy zatrudnienia po zakończeniu kształcenia wyższego. Absolwenci dietetyki mogą ubiegać się o zatrudnienie w miejscach takich jak:
Dziś coraz częściej młodzi ludzie wszelkich porad – w tym dietetycznych – szukają w mediach społecznościowych. Prowadzenie przemyślanej działalności w Internecie, która ma na celu świadomą edukację żywieniową, może być również jedną z ciekawych form zatrudnienia po zakończeniu studiów dietetycznych.
Osoby, które wybierają kierunki studiów takie jak dietetyka, dążą przede wszystkim do tego, by pracować w zawodzie i dzięki temu każdego dnia dbać o prawidłowe, zbilansowane żywienie swoich klientów i pacjentów. Praca w klasycznym zawodzie dietetyka jest więc najczęściej obejmowanym stanowiskiem po zakończeniu edukacji.
Dyplomowani dietetycy to specjaliści, którzy posiadają rozbudowaną wiedzę związaną z żywieniem człowieka. W swojej codziennej pracy zajmują się oni przygotowywaniem jadłospisów, które nie tylko pomogą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Dietetycy pracują z osobami, które muszą korzystać z diet leczniczych, ze sportowcami lub osobami, które zmagają się z zaburzeniami odżywiania.
Absolwenci uczelni w Warszawie, którzy ukończyli specjalność taką jak psychodietetyka, posiadają interdyscyplinarne kwalifikacje z pogranicza nauk o żywieniu oraz psychologii, która stanowi niezwykle ważną część powiązaną z mądrym, świadomym i przede wszystkim zdrowym żywieniem.
Osoby, które ukończyły studia dietetyczne, mogą znaleźć również zatrudnienie w firmach farmaceutycznych i pracować w działach marketingu czy pełnić różnorodne funkcje związane z promocją edukacji żywieniowej.