Dziś coraz częściej zdajemy sobie sprawę, że to, jak jemy, będzie mieć wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, lecz również na zdrowie. Chcemy sięgać po zdrowe, naturalne, pełnowartościowe produkty. Tylko jak to zrobić, kiedy na rynku pojawia się tyle różnorodnych diet? Wtedy też warto zwrócić się do specjalisty – dietetyka!
Kandydaci, którzy będą chcieli rozpocząć kształcenie dietetyczne, będą mieli do wyboru aż siedem uczelni w Warszawie. Na przyszłych studentów czekają szkoły wyższe z sektora publicznego i niepublicznego – każdy może więc wybrać taką propozycję dydaktyczną, która spełniać będzie jego wszystkie wymagania intelektualne. Czego więc będą uczyć się studenci dietetyki i jakie umiejętności otrzymają? Odpowiadamy!
Studia dietetyczne mają w Polsce dwustopniowy charakter, studenci otrzymają więc dwa tytuły zawodowe – licencjata oraz magistra. Studia I stopnia trwać będą trzy lata i to właśnie ich zwieńczeniem będzie obrona pierwszej pracy dyplomowej. Na tym etapie można zadecydować również, czy chce się kontynuować naukę na studiach II stopnia. Warto jednak je wybrać, ponieważ pozwalają na zdobycie pełnego wykształcenia dietetycznego.
Studenci w trakcie wszystkich semestrów kształcenia zdobywać będą rozległą wiedzę z pogranicza nauk biologicznych, medycznych i chemicznych. Dietetycy swoje kwalifikacje muszą oprzeć na stabilnych podstawach teoretycznych – tylko to sprawi, że wzbudzą oni poczucie bezpieczeństwa wśród swoich pacjentów.
Studenci w trakcie wszystkich lat nauki poznają między innymi:
Kierunki takie jak dietetyka w Warszawie muszą mieć przede wszystkim praktyczny charakter. Studenci uczą się między innymi jak ocenić spożycie oraz skład, wartość energetyczną i odżywczą żywności i diet oraz wskazać kierunki modyfikacji postępowania dietetycznego w zależności od stanu odżywienia oraz zdrowia poszczególnych osób uwzględniając ideę spersonalizowanego żywienia, a także jak prowadzić świadomą edukację żywieniową. To niezwykle ważne zadania, w świecie, w którym panuje chaos informacyjny dotyczący także zdrowych i racjonalnych nawyków.
Co więcej – podczas nauki studenci uczą się również, jak:
Satysfakcję z wykonywanych obowiązków zawodowych będą czerpać ci absolwenci dietetyki, którzy lubią kontakt z drugim człowiekiem. Na tym bowiem najczęściej polega praca dietetyka. Wspomaga on sowich pacjentów w kształtowaniu mądrego podejścia do jedzenia. Dotyczyć to będzie różnych grup społecznych – osób, które zmagają się z zaburzeniami odżywiania czy sportowców. Każdy dietetyk będzie mógł zająć się w swojej pracy układaniem jadłospisów dla osób chorych itd. Pasjonatom zdrowego odżywiania taka praca przyniesie dużo satysfakcji.
Absolwenci kierunków studiów w Warszawie takich jak dietetyka znajdą zatrudnienie między innymi:
Po dietetyce można pomyśleć również o prowadzeniu własnej działalności gospodarczej. Coraz popularniejsze staje się również prowadzenie kont dietetycznych w mediach społecznościowych – to jedna z tych rzeczy, którą można zająć się już w trakcie trwania kształcenia wyższego!
Sprawdź